Melyik webszervert válasszam? Apache vs. LiteSpeed

Az Apache a legnépszerűbb és legrégebbi ingyenes webszerver. Ennek ellenére létezik egy LiteSpeed nevű versenytársa, amely megkérdőjelezi az Apache elsőbbségét. Nézzük meg, melyik a jobb.

Apache

Az Apache webszervert 1995-ben vezette be néhány lelkes fejlesztő vezette be a piacra a webhelyek fejleszthetősége és elterjedése érdekében. Ezeknek a weboldal-rajongóknak azonban rövid időn belül valódi modern erőművé vált és ezáltal forradalmat hoztak létre. A rendszeres fejlesztés és frissítések segítségével az Apache szerver sikeresen vált az egyik legstabilabb és legbiztonságosabb webszerverré a mai időkben. Azt is elmondhatjuk, hogy az Apache szerver a legrugalmasabb és legsokoldalóbb szerver, mivel képes komponensek betöltésére is. Az Apache webszerver legszembettűnőbb tulajdonsága, hogy teljesen ingyenesen érhető el.

LiteSpeed

A LiteSpeed Web Server (LSWS) egy “könnyű” webszerver, amelyet a LiteSpeed Industries Inc. fejlesztett ki. A piacon viszonylag új, amelyet 2002-ben mutattak be. Ebben a rövid időszakban a LiteSpeed meglehetősen népszerűvé vált, és több ezer párhuzamos kapcsolatot képes kezelni egy időben annak ellenére, hogy kevesebb memóriával működik. A webszerver bemutatásának célja az Apache konfigurációs fájljának az olvasása volt. A vállalat szerint azonban egyetlen LiteSpeed képes két Apache szerverrel egyenértékű adatkezelésre. Az LSWS 5.0 az első népszerű webszerver, amely támogatja a HTTP/2-t. Az 5.0 verzió kiegészítője a LiteMage Cache, amely egy teljes oldalú gyorsítótárazási megoldás a Magento webshopok sebességének a fokozására. Ingyenes, valamint fizetős változatban is elérhető.

Apache vs. LiteSpeed

A LiteSpeed szerver különlegessége az, hogy az Apache-hoz képest nagyobb forgalmat képes kezelni. A DDOS támadások hatékonyabb kezelésére is felkészítették. Például egy DDOS támadás alatt lévő Apache oldalt kiváltottak LiteSpeed-re és az eredmények szembetűnőek voltak, kézzel foghatóak. Az egyik oldalon az Apache szerver a fenyegetések miatt összeomlott, míg a másik oldalon a LiteSpeed szerver sikeresen kezelte a fenyegetéseket, és zökkenőmentesen és egyenletesen működött.

Az Apache szerver teljesen ingyenes, miközben havi 14-90$ költséget kell viselni ahhoz, hogy élvezni tudjuk a LiteSpeed adta összes szolgáltatást.

Győztes

A LiteSpeed szerver az abszolút győztes. Íme néhány előnye az Apache-hoz képest, ami miatt mellette döntöttem:

  • hatszor gyorsabb, mint az Apache
  • háromszor gyorsabb, mint az Apache SSL-el
  • A LiteMage gyorsítótárral a LiteSpeed lehetővé teszi a Magento oldalak 75-ször gyorsabb futását
  • 50%-al növeli a PHP teljesítményét
error: Figyelem: Védett tartalom!