Google táblázatok, ahogy még nem láttad

Sokkal többre képes a Google táblázatkezelője, mint azt gondolnád. Megmutatom, hogyan hozhatod ki belőle a maximumot. Tippek, nem csak adatguruknak.

Kevesen jönnek izgalomba a táblázatkezelő szó hallatán. Ez nem is csoda, az irodai munkások többsége idejének java részét a cellák között tölti, és a tűzőgépért, a szkennerért vagy éppen a nyomtatóért is csak az igazán elvakultak tudnak lelkesedni, pedig mind fontos részei az életünknek. Mára ezek a táblázatkezelők olyannyira felhasználóbarátokká váltak, hogy egy laikus is könnyen eligazodik bennük, ami egyben csapdát is rejt, hiszen sokan azt gondolják, hogy az Excel vagy éppen a Google Táblázatok (angolul Google Sheets) tudása kimerül az adatok beírásában és summázásában. Ez hatalmas tévedés, mára ezek a programok ugyanis túlléptek a szimpla táblázatkezelésen, és olyan üzletiintelligencia-megoldásokká váltak, amelyekkel könnyedén megtalálható az összefüggés az adatok között, illetve előrejelezhetők bizonyos trendek. Nem kell ma már senkinek Delphoiba zarándokolnia, akár egy táblázatkezelővel is a jövőbe láthat, ráadásul ehhez még kecskeáldozatot sem kell bemutatnia. Lehet persze alkalmazni úgy is e programokat, hogy képességeiknek csak 2 százalékát használjuk ki, de talán jobb, ha a cél a 100 százalékra törekvés. A jutalom a gyorsabb munka és a hatékonyabb elemzés lesz, ami nemcsak a munkát könnyíti meg, hanem olyan lehetőségeket is jelenthet, amelyekre korábban esetleg nem gondoltál. Ráadásul a keresőcég mindinkább integrálja megoldásába a mesterséges intelligenciát, így ez a vonal a jövőben még erősebbé is válhat.

A Google Táblázatok rengeteget fejlődött az elmúlt években, és a celláin belül akár azonnali fordításra, valós idejű valutainformációk megjelenítésére is lehetőség van, hozzáértő kezek akár egy egész cég működését lefedő műszerfalat (angolul: dashboard) is elkészíthetnek vele.

error: Figyelem: Védett tartalom!