Fogalommagyarázat

4K

A felbontásra utaló jelző, a horizontális 4000 képpontra utal. Több eltérő 4K-s felbontás is létezik, a televíziózásban és a fogyasztói médiában a 3840*2160 az igazán elterjedt.

Driver

Olyan szoftveres illesztőprogram, amely egy-egy hardverelem megfelelő működését, támogatását, annak elérését, illetve funkcióinak használatát segíti elő a különböző platformok, operációs rendszerek alatt.

GPU

Grafikus feldolgozóegység, vagyis videokártya központi egysége, amely az összetett grafikus feladatok elvégzéséért felelős. Átveszi a CPU-tól a grafikák létrehozásával és megjelenítésével kapcsolatos magas szintű feladatokat.

Kék halál

A Microsoft Windows rendszereiben megjelenő kék képernyő, amely végzetes rendszerhiba esetén látható. Szoftveres és hardveres ok egyaránt húzódhat a háttérben.

Levelezőkliens

Olyan szoftver, amelynek segítségével a felhasználó hozzáférhet az e-mailjeihez, és kezelheti azokat. A program valamilyen eszközre van telepítve, például PC-re.

Parancssor

Szöveges kezelőfelülettel rendelkező alkalmazás, különböző műveletek végrehajtásához. Mind a Windows Intéző, grafikus felület nélkül.

RAM

Véletlen elérésű írható-olvasható memória: tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. Utóbbiak kikapcsoláskor elvesznek.

Végpontvédelem

Többrétegű biztonsági szoftver, amely több egy antivírusnál. Általában proaktív és optimalizált megoldásokat nyújt.

Windows Update

A Windows Update egy, a Microsoft által kifejlesztett szolgáltatás a Windows operációs rendszer felhasználóinak. Ezen keresztül telepíthetőek a rendszeres frissítések az OS-hez és egyes programokhoz, hardverekhez.

error: Figyelem: Védett tartalom!