Biztonsági kamera telepítés

 

Több éves kamerarendszer telepítés és üzemeltetés van a hátam mögött. Legyen szó akár beltéri akár kültéri kamerák elhelyezéséről, segítek kiválasztani az Önnek legmegfelelőbbeket, digitális rögzítő rendszerrel együtt.

A lakásba akár diszkrét, nem hivalkodó kamerát is lehet szerelni kiváló rögzítési képminőséggel, míg kültérre eső- és időjárásálló kamerák szerelése javasolt.

Elkészítem a kiépítéshez szükséges terveket (kábelezés, rögzítő zárt elhelyezése, kamerák bekötése, stb.).

A felügyeleti rendszer lehet akár a sokszor legegyszerűbb, a gyártó által kínált natív megoldás is, de akár “3rd party” megoldásként tudok ajánlani bevált, megbízható rendszert is, a Milestone-t.

Biztonsági kamera gyártó tekintetében én legtöbbször a két legmegbízhatóbb és ár-érték arányban a két legjobbal szoktam dolgozni: Hikvision és Dahua. Természetesen egyedi igények alapján más gyártó eszközei is telepíthetők, használhatók.

Kinek ajánlott a
kamerarendszer telepítés?
 • magánszemélyeknek családi házakhoz, garázsokhoz, védeni kívánt épületekhez, objektumokhoz
 • cégeknek telephelyek bekamerázásához, irodák, irodaépületek védelméhez

Beltéri kamerarendszer

A beltéri kamerarendszerek legkedveltebb felhasználási területe az irodák, kereskedelmi egységek, társasházak, lakóközösségek de egyre elterjedtebb a magánszemélyeknél a saját lakás, családi ház.

Beltéri kameráknál fontos a megjelenés, az esztétika, mivel az esetek döntő többségében látható helyen, szem előtt vannak. A legelterjedtebb kamera burkolat kialakítás a dóm, de vannak rejtett, akár mozgásérzékelőkbe, csillárokba rejthető kivitel is. A dóm kameráknál érdemes ütés álló kivitelt választani ahol még a lencse előtti plexi burkolat is ütés és karcálló.

További fontos paraméter a beltéri kameráknál, hogy rendelkezik-e az éjszakai üzemmódhoz infra világítással, nappali üzemmódban színes képet készít-e és nem utolsó sorban ma már fontos, hogy digitális rendszerű legyen.

A legtöbb beltéri kamera ma már rendelkezik olyan funkcióval, hogy akár távolról is, interneten keresztül ránézhessünk a kamera képére. Ezt azonban inkább a rögzítő egységen keresztül ajánlott és érdemes, az egyszerűség kedvéért.

beltéri dóm kamera

A beltéri kamerák ára egészen a 10-20.000.-tól a több százezer forintos árig terjedhet attól függően, hogy:

 • milyen kialakítású
 • milyen felbontású
 • milyen látószögű
 • rendelkezik-e éjszakai üzemmóddal
 • tud-e hangot rögzíteni

Rögzítő egység

 

A rögzítő egység megválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy digitális vagy analóg rendszert szeretnénk. Az analóg rendszer ugyan valamivel olcsóbb, de közel sem adja azt a minőséget, mint egy digitális. Analóg rögzítőhöz csak analóg rendszerű kamerák csatlakoztathatók, tehát minden kamera koax kábelen lesz felfűzve. A digitális rendszerek IP kamerákat kezelnek, a kábelezés az informatikában megszokott Ethernet kábellel történik (helytől, távolságtól és egyéb tényezőktől függően): Cat5e, Cat6 vagy Cat7 szabványú kábellel.

kamera rögzítő

A második szempont, hogy hány kamerát szeretnénk csatlakoztatni a rögzítőhöz ill. tervezünk-e a későbbiekben bővítést a kameráknál. A legelterjedtebb rögzítők a 4, 8, 16 és 32 csatornás rögzítők. Egy magánháznál általában egy 4 vagy 8 csatornás rögzítő elegendő, de irodáknál, üzlethelyiségeknél 8 de inkább 16 csatornás rögzítő szükséges. Egy modern rögzítő rendelkezik olyan tulajdonsággal is, hogy másod- vagy harmadmagával láncba is köthető, így akár 72 kamera képét is lehet rögzíteni 3db 32 csatornás rögzítővel.

Minden rögzítőnek tartalmaznia kell HDD-t (hard disk, vincseszter) amire a felvételeket tárolja. Ezeket érdemes redundánsan megválasztani, tehát egy olyan rögzítőbe amibe csak 2db vincseszter  rakható, érdemes két nagyobb méretűt tükrözésben üzembehelyezni. Ezzel kiküszöbölhető, hogy kamerafelvételek vesszenek el akár az egyik disk meghibásodásából eredendően. Természetesen minél több csatornás egy rögzítő, anál több vincsesztert tud befogadni. Biztonsági szempontból mindig feleannyi területtel kalkuláljunk, mint ahány hely van a rögzítőben. Pl.: 4db disk rakható a rögzítőbe, akkor vehetünk bele akár 2db 2TB-os vincsesztert is, tükrözve beállítva, így 2TB hasznos területünk lesz. De ha már 4db 2TB-os vincseszter veszünk bele, akkor 2+2TB (tükrözve) lesz a hasznos területünk. Tükrözés nélküli beállítás nem javasolt, de használható. Így olyan helyen érdemes használni a rögzítőt, ahol nem kritikus, ha elveszne az elmúlt időszak összes felvétele egy disk meghibásodás esetén.

Felhasználási terület

Családi házak, lakások
Saját ingatlanunk védelmére is lehet kamerarendszert felszerelni, de akár idős vagy kiskorú családtag távoli felügyelete miatt is.
Üzlethelyiségek
Vendégkör ellenőrzése, raktárban elhelyezett árukészlet felügyelete. A tulajdonos akár élőben is nézheti az üzlet éppen aktuális forgalmát.
Pénztárak
Pénztárgép megfigyelésére. Megfigyelhető, hogy mekkora összeget ütöttek be, a vásárló milyen címlettel fizetett és mennyi visszajárót kapott.
Éjszakai kamerakép
A beépített infra LED-eknek köszönhetően éjszaka is készíthető használható felvétel akár a lakásról, pincéről de még az üzlethelyiségről is.

Kültéri kamerarendszer

A kültéri kamerák egyik legfontosabb tulajdonsága az időjárásállóság: por és víz ellen védelemmel kell, hogy ellátva legyenek. A kamera leírásoknál ez az ún. IP szám (Ingrass Protection). A legelterjedtebb kamera védettségek IP65, IP66, IP67, stb. Az első szám szilárd tárgyak szerkezetbe jutása elleni védettség (0…6, ahol a 6 a teljes védettség a por ellen), a második szám a víz elleni védettség (0…9, ahol az 5 kisnyomású vízsugár ellen védett, a 6 az erős vízsugár és rövid ideig tartó merítés ellen védett, a 7 a vízbe merülés ellen védett). Egyéb IP számokról biztonsági kamerák esetében egyáltalán nem vagy csak speciális esetben, elvétve beszélünk.

kültéri kamera

A kültéri kamera kivitelét tekintve lehet fémházas kompakt (bullet), box vagy akár dóm burkolatú is.

A leggyakrabban alkalmazott a kompakt kivitelű kamera: remekül használható mind nappali mind éjszakai felvételek készítésére a beépített infra LED megvilágításának köszönhetően. Léteznek állítható objektívű kamerák is. A fix objektívesnél a megfigyelni kívánt terület nagysága és távolsága behatárolt, míg a vario objektívesnél lehetőség van meghatározni a terület távolságát és nagyságát.

A box kivitelű kamerák általában téglalap alakú térfigylő kamerák. A piacon ezek jelentek meg először így eléggé elterjedt. Gyárilag nem rendelkezik optikával így bármilyen látószögű és fókusztávolságú lencsével fölszerelhetjük. Ezt a típust érdemes zárt dobozba szerelni kültéren.

A harmadik kategória a dóm. Ezek a kamerák széles körben elterjedtek a szerelhetőségük, esetleges motorizált mozgatásuk (PTZ) miatt. Főleg ipari területeknél és közterületeknél szokták alkalmazni. 360°-ban forgathatók (a PTZ verziók szoftveresen is) és akár 10-12x-es optikai zoom-juk is lehet. Ezen tulajdonságok miatt is tartozik a legdrágább kategóriába.

Felhasználási terület

Családi házak, nyaralók
Saját ingatlanunk külső védelmére alkalmas, akár távolról mozgatható kamerával, precízen beállított mozgásérzékeléssel, zónák kizárásával.
Parkoló figyelés
Irodaépületek, csarnokok, nyilvános parkolók megfigyelésével biztosítható a magára hagyott autók biztonsága valamint a parkolóban történt rongálások felderíthetők.
Bejárat figyelés
Irodaépületek, társasházak vagy üzlethelyiségek bejáratainál elhelyezett kamerák segítségével az esetlegesen bekövetkezett bűncselekmény elkövetőjéről képet kaphatunk.
Éjszakai kamerakép
A beépített infra LED-eknek köszönhetően éjszaka is készíthető felvétel akár a házunk udvaráról, raktár bejáratokról de még az üzlethelyiség előtti eseményekről is.
Árajánlat kérés kamerarendszer telepítésre
 • Név
 • Email
 • Hova szeretne kamerarendszert telepíttetni?

 • Hány beltéri kamerát szeretne?
 • Milyen plusz funkciókat tudjon a beltéri kamera az alap rögzítésen felül? éjjellátóhangot is rögzítsenrejtett
 • Ha szeretne hangot is rögzíteni, azt hány beltéri kamerával szeretné?

 • Hány kültéri kamerát szeretne?
 • Milyen plusz funkciókat tudjon a kültéri kamera az alap rögzítésen felül? éjjellátófeltűnő, nagy méretű legyenrejtettforgatható legyentávolabbi pont figyelésre

 • A kamerák képe hogyan legyen rögzítve? Nem kell külön rögzítő egység, a kamera memóriakártyája elegendőTávolról is férjek hozzáFolyamatos felvételFelvétel csak mozgás érzékelésekorHangot is rögzítsenFelvételek tárolása sokáig (30+ nap)
 • Hol és hogyan szeretné a rögzített felvételeket visszanézni? A rögzítő mellől egy monitorralSzámítógépről (van hálózat)Számítógépről (nincs hálózat)Távolról (van internet)Távolról (nincs internet)Tabletről, okostelefonról
 • Átlagosan milyen távol vannak a kamerák a rögzítőtől?
 • Elő van készítve a kábelezés? NincsCsak védőcsövezés van, kábel nincsKábelezve van
 • Milyen kamerarendszer érdekli, ha van elképzelés? 1MP - HD (720p)2MP - Full HD (1080p)4MP - 4K3-5MP>5MP

 • Mire szeretne árajánlatot kérni? Teljes kivitelezésreCsak anyagraCsak szerelésre
 • Egyéb megjegyzés, kérdés?
 • error: Figyelem: Védett tartalom!