IT infrastruktúra - informatikai hálózat

Ahhoz, hogy vállalkozása, cége megbízható informatikai infrastruktúrán tudjon üzemelni, elengedhetetlen a minőségi hardver, szoftver, irodai hálózat és az azon futó szolgáltatások használata. Ehhez kínálok Önnek 14+ éves tapasztalattal teljes irodai infranstruktúra tervezést, kiépítést egészen a kábelezéstől kezdve, az vezetékes (Ethernet) és vezetéknélküli (WLAN) hálózatok kiépítésén át a végponti eszközök telepítéséig, üzemeltetéséig.

Hogyan épül fel az
irodai infrastruktúra?
Kábelhálózat
 • Szabványoknak megfelelő kábelhálózat (UTP, FTP, CAT5, CAT6, CAT7, stb.)
 • szünetmentes tápegység (UPS)
Passzív hálózati eszközök
 • kábelek, csatlakozók, elosztók
 • rack szekrény, patch panelek a kábelek kifejtéséhez
Aktív hálózati eszközök
 • router, switch
 • WiFi controller
Végponti eszközök
 • számítógépek, laptopok
 • szerverek
 • nyomtatók, egyéb irodai eszközök
 • WiFi access point
hálózati kábelezés

Alapkövetelmények egy irodai hálózattal szemben:

 

 1. magas rendelkezésre állás

  A hálózatnak lehetőleg redundánsnak kell lennie. Természetesen az egyszerű végpontokat nem lehet több kábelen keresztül a hálózatra csatlakoztatni, de a szervereket, router-eket, switch-eket igen. Így az egyik meghibásodása esetén a tartalék észrevétlenül át tudja venni a teljes szerepkört.

 2. skálázhatóság

  A hálózat tervezésekor gondolni kell a lehetséges növekedésre, bővülésre. Alapesetben 5%-os növekedést figyelembe kell venni a végpontokat illetően, valamint a hálózati aktív eszközöket bővíteni kell tudni további eszközök csatlakoztatásával a meglévő hálózathoz

 3. átláthatóság

  Az üzemeltetés megkönnyítése érdekében érdemes olyan homogén aktív hálózati eszköz parkot kialakítani, ami támogatja a közös felületről történő menedzselést

 4. automatizáltság

  Az eszközök nem várt hálózatról történő leválása esetén vagy a levált eszköz maga, vagy a helyettesítő eszköz automatikusan tudjon feléledni a megfelelő hálózati szegmensben, külső beavatkozás nélkül.

 5. teljes WiFi lefedettség

  A teljes érintett területen legyen vezeték nélküli hálózati lefedettség megfelelő jelerősséggel (-65dBm)

 6. távoli hozzáférés

  A rendszergazdá(k)nak és külső fejelsztő munkatársaknak biztosítani kell a biztonságos távoli hozzáférést (VPN kapcsolat felépítése)

 7. virtualizáció

  Szerver erőforrások optimális kihasználásának és a megfelelő elosztásának érdekében

Az IT infrastruktúra kiépítésének folyamata

Felmérés
Személyes konzultáció keretein belül átbeszéljük az elképzeléseket, az érintett helyszíneket bejárjuk együtt az Ügyféllel

Specifikáció
A felmérésen gyűjtött adatok alapján készül egy terv dokumentáció, mely részletezi a hálózat kiépítésének menetét, a szükséges eszközöket.

Kiépítés
A tervek alapján elkezdődik az összes kábelezési munka, azt követően a kábel végpontok végződtetése, passzív berendezések felszerelése. A műszeres ellenőrzés után az összes szükséges aktív eszköz is beszerelésre kerül.

Átadás
Az elkészült, aktív hálózati eszközökkel felszerelt infrastruktúra beüzemelhető, sebesség mérésekkel dokumentálva átadásra kerül.
ÁLTALAM
Javasolt hálózati eszköz márkák
error: Figyelem: Védett tartalom!