IT infrastruktúra - informatikai hálózat

Ahhoz, hogy vállalkozása, cége megbízható informatikai infrastruktúrán tudjon üzemelni, elengedhetetlen a minőségi hardver, szoftver, irodai hálózat és az azon futó szolgáltatások használata. Ehhez kínálok Önnek 14+ éves tapasztalattal teljes irodai infranstruktúra tervezést, kiépítést egészen a kábelezéstől kezdve, az vezetékes (Ethernet) és vezetéknélküli (WLAN) hálózatok kiépítésén át a végponti eszközök telepítéséig, üzemeltetéséig.

Hogyan épül fel az
irodai infrastruktúra?
Kábelhálózat
 • Szabványoknak megfelelő kábelhálózat (UTP, FTP, CAT5, CAT6, CAT7, stb.)
 • szünetmentes tápegység (UPS)
Passzív hálózati eszközök
 • kábelek, csatlakozók, elosztók
 • rack szekrény, patch panelek a kábelek kifejtéséhez
Aktív hálózati eszközök
 • router, switch
 • WiFi controller
Végponti eszközök
 • számítógépek, laptopok
 • szerverek
 • nyomtatók, egyéb irodai eszközök
 • WiFi access point
hálózati kábelezés

Alapkövetelmények egy irodai hálózattal szemben:

 

 1. magas rendelkezésre állás

  A hálózatnak lehetőleg redundánsnak kell lennie. Természetesen az egyszerű végpontokat nem lehet több kábelen keresztül a hálózatra csatlakoztatni, de a szervereket, router-eket, switch-eket igen. Így az egyik meghibásodása esetén a tartalék észrevétlenül át tudja venni a teljes szerepkört.

 2. skálázhatóság

  A hálózat tervezésekor gondolni kell a lehetséges növekedésre, bővülésre. Alapesetben 5%-os növekedést figyelembe kell venni a végpontokat illetően, valamint a hálózati aktív eszközöket bővíteni kell tudni további eszközök csatlakoztatásával a meglévő hálózathoz

 3. átláthatóság

  Az üzemeltetés megkönnyítése érdekében érdemes olyan homogén aktív hálózati eszköz parkot kialakítani, ami támogatja a közös felületről történő menedzselést

 4. automatizáltság

  Az eszközök nem várt hálózatról történő leválása esetén vagy a levált eszköz maga, vagy a helyettesítő eszköz automatikusan tudjon feléledni a megfelelő hálózati szegmensben, külső beavatkozás nélkül.

 5. teljes WiFi lefedettség

  A teljes érintett területen legyen vezeték nélküli hálózati lefedettség megfelelő jelerősséggel (-65dBm)

 6. távoli hozzáférés

  A rendszergazdá(k)nak és külső fejelsztő munkatársaknak biztosítani kell a biztonságos távoli hozzáférést (VPN kapcsolat felépítése)

 7. virtualizáció

  Szerver erőforrások optimális kihasználásának és a megfelelő elosztásának érdekében

Az IT infrastruktúra kiépítésének folyamata

Felmérés
Személyes konzultáció keretein belül átbeszéljük az elképzeléseket, az érintett helyszíneket bejárjuk együtt az Ügyféllel

Specifikáció
A felmérésen gyűjtött adatok alapján készül egy terv dokumentáció, mely részletezi a hálózat kiépítésének menetét, a szükséges eszközöket.

Kiépítés
A tervek alapján elkezdődik az összes kábelezési munka, azt követően a kábel végpontok végződtetése, passzív berendezések felszerelése. A műszeres ellenőrzés után az összes szükséges aktív eszköz is beszerelésre kerül.

Átadás
Az elkészült, aktív hálózati eszközökkel felszerelt infrastruktúra beüzemelhető, sebesség mérésekkel dokumentálva átadásra kerül.
Javasolt hálózati eszköz márkák
error: Figyelem: Védett tartalom!